Kwartierstaat Peter Ruimschotel
Ruimschotel Overakker
HomeInloggenZoekenGezinnenMultimediaRegistreer u als een nieuwe gebruikerContact

Het familiewapen van het geslacht Ruimschotel

5 juni 2012 3:32 - Prodique

 hieronder he

  lnk:s het wapen  van het geslacht Ruimschotel afkomstig uit Holland zoals het te zien is het werk van Rietstap.

Het wapen van het geslacht Ruimschotel is te vinden in Rietstaps Amorial General en het wordt als volgt beschreven: Ruymschottel, Ruijmschottel; Holl. D'azur à un griffond'arg. C: une queue de paon au nat., mouv. d'un tuyau d'or

 

dit betekent een zilveren Griffioen op een blauw veld en als helmteken een gouden (brieven)koker met daaruit de staart van een pauw in natuurlijke kleuren. De beschrijving van het wapen varieert enigzins. In het werk van de graaf van Renesse "Dictionaire de figures héraldique" is het schild rood ipv blauw (Griffon dargent sur gueules).)

 

Dit wapen lijkt op het eerste gezicht erg veel op het wapen van het middeleeuwse adelijk geslacht Ruimschotel uit Westfalen:  Alleen heeft het Duitse wapen geen griffioen maar een vliegende leeuw. Wel staat de leeuw in dezelfde positie en zijn de kleuren gelijk. Nu kan de gelijkenis op toeval berusten en dat is waarschijnlijk ook zo, maar geheel onmogelijk is een band niet. Tenslotte bestond er in de middeleeuwen geen Holland en Duitsland en er zijn dan ook genoeg adelijke families met land aan beide zijde van de grens. Zo was er een herengoet Ruimschotel vlakbij Nijkerk dat toebehoorde aan de hertog van Gelre. Grappig is het om te weten dat de boerderij iets verder toebehoorde aan de aartsvijand van een Ruimschotel clan Padeborn (zie stukje Herren von Rumschotel. We weten nog te weinig van de middeleeuwse takken om met zekerheid tekunnen vaststellen wie me wie verwant was. Dar beetje dat we weten zal aan bod komen in het nog te schrijven blog: Ruimschotel in de middeleeuwen. Wat betreft de Nederlandse tak weten we dat in Noord-Brabant al Ruimschotels wonen aan het einde van de dertiende eeuw (Johannes -Jan- Rumschotel geeft in 1282 7 morgen land rond Heusden aan het kloooster Berne weg en deze transactie is opgeslagen in een bewaard gebleven ooorkonde).  Het is niet ver gezocht om in hem een voorouder te zien en het is goed mogelijk dat deze Ruimschotel  oorspronkelijk uit Grevenboirch of Keulen kwam. Ook de in het begin 1300 voorkomende Robbe Ruimschotel in Herpt, wat ook vlak bij Heusden ligt, heeft mogelijk een connectie met Munster. Zijn alias is namelijk Munsterel.

links het wapen dat het Wappenbuch Westfälischen Adel (Buch 2/tafel 270) geeft voor het geslacht Ruimschotel

Er zijn echter diverse middeleeuwse geslachten Ruimschotel. Opmerkelijk is dat de naam Raumschussel en Ruimschotel inwisselbaar zijn dwz dat zelfs in de adelsboekjes de namen door elkaar worden gebruikt. De meeste hebben Keulen als thuisbasis, hoewel één van de meest bekende takken uit Fritzdorf komt. Otto Rumschotel von Fritzdorf was keukeeester voor de Aartsbisschop van Keulen.  De naam is in dit geval wel heel toepasselijk. Meestal wordt deze tak als Ruymschotel geschreven. Zijn wapen wordt beschreven als zijnde twee palen met een dwarsbalk. Verder is er noch een tak (Keulen)met een draak op het schild en het individuele schild van een telg uit de Herren von Rumschotel die een wapen had met een ridder (die trouw zijn heer dient)en boven op de helm een opgeheven zwaard met daaraan vastgespiets een afgehouwen hoofd (als waarschuwing voor hen die zijn meester durfde te dwarsbomen). De familie van deze huurling hield het bij een afbeelding van st George met als helmstuk een palmboom. Over de mores van deze bijzonder interessante familie die m.i.  de middeleeuwse ethiek over adel en ridderschp goed vertegenwoordigde en die we zeker niet mogen veroordelen, kijkend door onze door de 21e eeuw gekleurde glazen. Ik moet stiekem erkennen dat ik de heethoofden wel mag, maar lees zelf. 

links st george die de draak doodt

Wat wel frappant is, is dat 3 wapens van de diverse geslachten Ruimschotel fabeldieren zijn; vliegende leeuw, griffioen en draak en bij alle 3 gaat het om een blauw veld (Azuur) met daarop in wit (d'Argent) het fabeldier. Vooral de griffioen en vliegende leeuw, zoals ik al eerder opmerkte, kunnen erg op elkaar lijken en zullen waarschijnlijk nog wel eens door elkaar gehaald zijn. Dit is een kleine ondersteuning voor de theorie dat de Hollandse Ruimschotels afstammen van de Westfaalse stam. Opvallend is verder dat alle 3 dieren kunnen vliegen en het feit dat het steeds om vliegende fabeldieren gaat en daarnaast ook nog eens dat de kleuren identiek zijn zet je aan het denken.


Het is net iets te veel op elkaar lijkend om het bij voorbaat al als een toeval af te doen. Alleen nader onderzoek kan uitsluitsel brengen. Er Staat BONN, maar het moeten Keulen zijn!!

Deze families mogen dan bij elkaar in de buurt wonen. Er is er één wiens familieslot in het hoog in de bergen gelegen  Schönegg staat (Tirol, Oostenrijk) en heten daarom ook Ramschussel zu Schönegg. Hun wapen is hieronder weergegeven. H

het is het enige wapen waar nog iets terug te vinden is van de naam en dat zijn de drie schotels in I & IV. Mijn favoriet is echter het intrigerende wapen van wederom een Westfaals familie wiens naam nog werd geschreven in e oudere spelling Rumeschotel en dat hieronder is afgebeeld 

 

 

Hosted by Voorouders.net   Powered by Family Tree PHP 1.3 © 2009-2011 Gerrit Veldman